Skip to main content

Meta je zagrozila, da bo z ameriškega Facebooka odstranila novice. Kamen spotike je v novi zakonodaji, ki jo želi sprejeti kongres in naj bi bila del boja proti “tehnološkim velikanom”. Toda medtem ko medijske hiše trdijo, da Meta (prek oglaševanja) služi prav zaradi njihovih objav, Meta trdi, da je situacija obratna in da pravzaprav njihova platforma časopisnim hišam povečuje promet.

Spor se je začel z novico o novem zakonu, ki bi dal novinarskim organizacijam večjo moč pri pogajanjih o pristojbinah za vsebino, ki se deli na Facebooku. Pravzaprav bi si z zakonom založniki in izdajatelji televizijskih programov lahko prek kolektivnih pogajanj izborili večji delež prihodkov od oglasov.

Zakonodajo, bolj specifično Zakon o novinarski konkurenci in ohranjanju, je kongresu predstavila senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. Kot poroča BBC, ima dvostransko podporo. Medijska podjetja namreč, kot že omenjeno, trdijo, da Meta s članki, ki jih delijo na platformi, ustvarja ogromne dobičke. Še zlasti so se pritožili lokalni mediji, ki so imeli med pandemijo težave, medtem ko je Meta na veliko služila.

Meta, Facebook
Meta, Facebook FOTO: pexels.com
Meta na drugi strani trdi, da njihova platforma časopisnim hišam, ki so v zatonu, dejansko zagotavlja povečan promet. Predstavniki podjetja so med drugim zapisali, da založniki svoje vsebine na Facebooku objavljajo zato, “ker to koristi njihovim poslovnim rezultatom”.

“Prisiljeni bomo razmisliti o popolni odstranitvi novic z naše platforme”

Meta je šla še korak dlje in zagrozila, da bo objavljanje ameriških novic na Facebooku povsem prepovedala. Podoben zakon so prejeli v Avstraliji, takrat je Meta za kratek času povsem ukinila novice na Facebooku. “Če kongres sprejme nepremišljen zakon o novinarstvu kot del zakonodaje o nacionalni varnosti, bomo prisiljeni razmisliti o popolni odstranitvi novic z naše platforme,” je dejal tiskovni predstavnik Mete Andy Stone. Poleg tega Meta trdi, da deljenje novic na Facebooku predstavlja le delček njenega prihodka.

Avstralski zakon je v veljavo stopil marca 2021, Meta pa je takrat ukinila vse vire novic na Facebooku v državi. A le za kratek čas, po številnih kritikah je namreč preklicala svojo odločitev in sklenila dogovor z avstralsko vlado. Takrat je tiskovni predstavnik Mete dejal: “Za Facebook je poslovni dobiček od novic minimalen. Novice predstavljajo manj kot štiri odstotke vsebine, ki jo ljudje vidijo.”

Vir: 24ur.com